top of page

Een kunstwerk in opdracht van vtwonen


Houtskool kunstwerk voor vtwonen

‘Weer verliefd op je huis' van vtwonen is hét programma van de Nederlandse televisie waarin prachtige interieurs worden gecreëerd. Al tien jaar zet het team van talentvolle designers zich in om stellen en gezinnen weer een echt thuis te geven. Onlangs trapte het 20e seizoen af met de 200e aflevering van het populaire programma. Ik blik graag een paar seizoenen terug, naar aflevering 19 van seizoen 15.

 

Voor deze aflevering heeft styliste Marianne Luning mij benaderd. Zij maakte een interieurontwerp voor een woonboerderij in Hei- en Boeicop (Utrecht) en vroeg mij een kunstwerk te maken. In deze blog maak je kennis met Laurens en Michelle, deelnemers van de aflevering, en ik vertel je over het kunstwerk dat ik voor hen mocht maken.

 

De aflevering van ‘Weer verliefd op je huis’

Een gemene deler in de afleveringen van ‘Weer verliefd op je huis’ is het verschil in smaak tussen beide bewoners. Ook in deze aflevering met Laurens en Michelle kwam dat duidelijk aan de orde. Waar Laurens een stoere, donkere woonsmaak heeft, geeft Michelle de voorkeur aan licht en Scandinavisch. Het resultaat is een interieur waarin ze zich allebei niet erg thuis voelen. Marianne heeft hun woning onder handen genomen en onderdeel van het project was mijn tekening met een indrukwekkende afmeting van 170x200 cm. 

 

Het kunstwerk

Voor het uitvoeren van een opdracht heb ik een vaste werkwijze. Ik ga met mijn opdrachtgever in gesprek om hem of haar goed te leren kennen. Het verhaal achter de persoon of het bedrijf vormt de bron van inspiratie die ik gebruik om het kunstwerk te maken. Daarnaast maak ik foto's die me helpen de compositie en belichting te bepalen. 

 

De opdracht van Marianne was een verrassing voor de bewoners. Dat betekent dat ik op een subtiele manier heb geprobeerd informatie over Laurens en Michelle te verzamelen. Ik heb als het ware incognito contact met hen gehad om me te laten inspireren door hun verhaal.

 

In het verhaal van Laurens en Michelle staat de woonboerderij centraal. Bij aankoop was het huis leeg en gestript. De daaropvolgende zes jaren stonden in het teken van verbouwen waarna het gezin erin kon trekken. Ieder onderdeel van het huis moest aangepakt worden. Van de raamkozijnen tot de indeling van de ruimtes, alles is door Laurens en Michelle eigenhandig opgebouwd.


Oude muren breken, nieuwe rijzen op. De krachten gebundeld. Om samen te bouwen. Te bouwen aan het leven. De toekomst.
Oude muren breken, nieuwe rijzen op. De krachten gebundeld. Om samen te bouwen. Te bouwen aan het leven. De toekomst.

In het kunstwerk dat ik in opdracht van Marianne maakte, wilde ik dit verhaal centraal stellen. Je ziet een tekentafel waarop twee handen bezig zijn. Ik teken graag handen, omdat die zoveel zeggen over een persoon of een verhaal. De handen in dit kunstwerk illustreren hoe de bewoners het ontwerp en de verbouwing van de woonboerderij zelf hebben uitgevoerd, precies zoals zij het voor ogen hebben. Hij, Laurens, heeft een stift in zijn hand waarmee hij zijn ideeën uitwerkt. De hand van Michelle houdt een kwast vast om het schilderwerk te realiseren. Samen werken ze aan het ontwerp van hun droomhuis, waarin ze de toekomst van hun gezin voor zich zien.

 

Het eindresultaat 

Aan het eind van de aflevering van ‘Weer verliefd op je huis’ vindt de onthulling plaats. Laurens en Michelle worden hun eigen woning in geleid om zich te laten verrassen door een interieur waarin beide smaken heel goed tot hun recht komen. Dit is ook het moment waarop zij het kunstwerk aan de muur zien hangen. Met haar royale afmeting van 170x200 cm heeft de tekening een mooie plek in de zithoek gekregen. Bij de eerste blik op het kunstwerk herkennen de eigenaren hun handen en de schets van hun boerderij. Het is een bijzonder moment waarop het verhaal van de woonboerderij en de blije reactie van het stel samenkomen. 

Wil jij jouw verhaal in beeld brengen met een unieke houtskooltekening of iemand verrassen met een persoonlijk cadeau? Ik maak graag kennis met je om je wensen in kaart te brengen. Neem gerust contact op om te informeren naar de mogelijkheden.

97 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page