top of page

Een drieluik voor Waterman Onions

Twee broers met een heldere visie, een enorme passie en de vastberadenheid om aan hun droom te werken. In 1998 namen Erik en Wim Waterman als derde generatie het handelsbedrijf van hun vader over. 25 jaar later vieren ze hoe het bedrijf is uitgegroeid tot een prachtige onderneming die zich volledig richt op de verwerking van en handel in uien.


Samen met hun team van betrokken medewerkers en met zakelijke partners hebben Erik en Wim het 25-jarig bestaan van hun bedrijf Waterman Onions gevierd. Onderdeel van de viering was een bijzonder, blijvend cadeau dat de broers van hun personeel en partners ontvingen. Ik mocht een drieluik maken waarin de levensloop van het bedrijf is verbeeld.


Nadat Erik en Wim tijdens het feest een cadeaubon kregen, volgde een ontmoeting waarin ik hen interviewde. Tijdens het gesprek leerde ik de broers en hun bedrijf beter kennen. De informatie en inspiratie die ik uit ons gesprek haalde, heb ik vertaald naar het driedelig kunstwerk. Ontdek het verhaal achter Waterman Onions dat in deze serie is vastgelegd.


Het eerste kunstwerk, de basisDe basis. Een doorgegeven passie. Liefde voor de ui. Loslaten van het vertrouwde. Pionieren in de klei. Zaaien om te groeien.

De basis. Een doorgegeven passie. Liefde voor de ui. Loslaten van het vertrouwde. Pionieren in de klei. Zaaien om te groeien.

Het eerste kunstwerk van het drieluik geeft weer wat de basis is van het familiebedrijf. Ruim 90 jaar geleden begon hun grootvader in een kleine schuur in Waarde in Zeeland. Op jonge leeftijd hielpen Erik en Wim hun vader die het bedrijf over had genomen. De passie voor de ui werd aan de broers doorgegeven en inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een rijke onderneming in Emmeloord. Met de verhuizing 25 jaar geleden hebben zij de stap gezet naar de polder. De uitgestrekte akkers waar de ui werd gezaaid en waar de liefde voor het bolgewas groeide.

 

Vanaf de akkers waar de uien groeien, kijken Erik en Wim uit naar de horizon. Met de stevige grond onder hun voeten en een gedeelde passie kijken ze vooruit naar hun dromen. Waar willen de broers naartoe met hun bedrijf? Een bedrijf dat pionier is in de polderklei en dat wereldwijd een grote naam is binnen de uiensector.


Het tweede kunstwerk, de broersBroers. Samen durven. Samen bouwen. Verschillen maken sterk. Vertrouwen.

Broers. Samen durven. Samen bouwen. Verschillen maken sterk. Vertrouwen.

‘When two Brothers in business always agree, one of them is not necessary.’ Deze zin zegt alles over de relatie tussen Erik en Wim. De broers hebben totaal verschillende karakters, wat maakt dat ze het beste in elkaar naar boven halen. Ze vullen elkaar feilloos aan en hebben daardoor een ijzersterke vertrouwensband.


Op het tweede kunstwerk heb ik de handen van Erik en Wim getekend. Handen zeggen ontzettend veel over personen, over het verhaal dat ze willen vertellen en over wat ze hebben meegemaakt. De broers slaan hun handen ineen. Ze kennen elkaar door en door en zijn 25 jaar geleden een belangrijke samenwerking aangegaan. Hadden ze deze stap niet samen gezet, dan waren ze niet gekomen waar ze nu met Waterman Onions staan.


Het kunstwerk laat een unieke vertrouwensband zien tussen twee broers die elkaar in al hun verschillen versterken en vertrouwen. Ze hebben het aangedurfd om de samenwerking te beginnen en samen bouwen ze voort naar een toekomst waar hun gedeelde passie en liefde centraal staat.


Het derde kunstwerk, de uiDe ui in zijn kracht. Het maakt de cirkel rond. Nieuwe kansen. Innoveren. Kijken naar de toekomst.

De ui in zijn kracht. Het maakt de cirkel rond. Nieuwe kansen. Innoveren. Kijken naar de toekomst.

Op het derde kunstwerk is de ui afgebeeld. De ui in al zijn perfectie. Het krachtige product waar de broers zichtbaar trots op zijn is de spil van het bedrijf. Enerzijds toont het de oorsprong die in Zeeland ligt, bij grootvader en vader Waterman. Aan de andere kant laat de perfectie in het eindproduct zien hoeveel kansen er zijn voor ontwikkeling en innovatie binnen Waterman Onions. Daarmee is de cirkel rond.


Met dit deel van het drieluik wil ik laten zien waar het mee begon en hoe de broers Erik en Wim vooruitkijken naar de toekomst van het bedrijf.


De overhandiging van het drieluik


De drie kunstwerken vertellen drie verhalen die onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. De basis van het familiebedrijf, de sterke band tussen de broers en de passie voor de ui komen samen in dit bijzondere drieluik. Het gesprek tussen Erik en Wim, waarin ze gepassioneerd vertelden over hun bedrijf, diende als inspiratiebron.


Met dezelfde passie heb ik het verhaal naar het drieluik vertaald. Eind 2023 was het zover en heb ik het kunstwerk tijdens de kerstborrel van het bedrijf overhandigd. De broers hoorden mijn verhaal aan en waren zichtbaar ontroerd door wat ik voor hen heb gemaakt.

  

Het maakt me ontzettend trots dat ik het levenswerk en de passie van Erik en Wim heb mogen vastleggen. Dat het verhaal zo goed is verbeeld en dat ze er beiden zo door geraakt zijn, dat maakt mijn werk echt bijzonder.


Ken jij iemand die een persoonlijk en blijvend cadeau verdient of wil je je eigen verhaal op een unieke manier vastleggen? Neem gerust contact op om je te laten informeren of om eens te sparren.

225 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page