top of page

'ik bloeide op en voelde, ik heb terug gevonden wat onlosmakelijk met mij is verbonden'

INTERVIEW DOOR LAIDBACK LIFESTYLE

11 april 2019 | Interview door Sylvia van Laidback Lifestyle voor haar rubriek 'inspirerende mensen'.

Ze maakt prachtige houtskooltekeningen, kunst met emotie en draait haar hand er niet voor om, om zelf haar schilderijlijsten in elkaar te lassen. Ik heb deze keer een interview met Anca, kunstenares en eigenaresse van Kunstbloc. We hebben het o.a. over: haar passie tekenen, de emotie in haar schilderijen en de leuke en minder leuke kant van haar werk.


Voor iedereen die je nog niet kent, wie ben je? en wat doe je? Ik ben Anca Blok 25 jaar en ik ben kunstenaar en eigenaar van mijn bedrijf KUNSTBLOC.

KUNSTBLOC is een creatief bedrijf waarbij ik grote houtskooltekeningen in opdracht maak, afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. Met Kunstbloc biedt ik de mogelijkheid om herinneringen/momenten op een bijzondere wijze vast te leggen. Of het nou gaat om een portret, dier, landschap of een oude foto; passie, ervaring, creativiteit en deskundigheid zorgen voor een hoogwaardige kwaliteit.

‘Een kunstwerk waarin de emotie voelbaar is’.


Wanneer besloot je dat je wilde gaan tekenen? Ik herinner het me precies het was een natte december in 2012. Ik dacht terug aan mijn kindertijd waarin in ik dagen lang kon knutselen en freubelen. In die tijd voelde ik zo’n vrijheid, ik kon alles maken wat ik wilde en genoot hier enorm van. Alleen was het in die natte december anders.. ik deed een opleiding Maatschappelijk werk aan het HBO.

Die vrijheid en de energie die ik vroeger kreeg van het creëren voelde ik toen helemaal niet. Ik voelde me leeg en miste mijn creativiteit. Dit besef moment is enorm belangrijk geweest. Ik besloot te stoppen met mijn opleiding en mijn gevoel te volgen. Er viel een last van mijn schouders af en vrijwel direct daarna kwamen de creaties weer uit mijn handen.

Ik bloeide volledig op en voelde, ik heb terug gevonden wat onlosmakelijk met mij is verbonden; mijn creativiteit! Vanaf dat moment besloot ik hier mee verder te gaan en op mijn gevoel te vertrouwen.

Hoe kwam je op het idee om Kunstbloc op te richten? Kunstbloc heb ik in de beginjaren gerund naast mijn studie docent beeldende kunst en vormgeving, het was altijd iets wat ik ‘erbij’ deed en ik kon nooit echt duidelijk benoemen wat mijn eigen stijl was en waar ik met mijn kunst voor stond. Tot dat ik na mijn studie een gesprek had met mijn business coach. Hij noemde situaties uit het heden en verleden rondom Kunstbloc op en ineens stond alles in een helder licht en viel het op zijn plek.

Zo kregen opdrachten en ervaringen uit het verleden ineens een diepere betekenis. Ik besefte op dat moment dat mijn houtskooltekeningen een grote emotionele waarde in zich hebben voor zowel de opdrachtgever als mezelf. Sinds die tijd, nu zo’n ander half jaar geleden, heeft KUNSTBLOC echt body gekregen en is het echt mijn werk geworden.

Wat ik altijd een mooi voorbeeld blijf vinden is een tekening van een vrachtwagen die ik ooit in opdracht maakte. Voor een ander is een vrachtwagen gewoon een vrachtwagen. Maar voor deze persoon had deze vrachtwagen een enorme emotionele waarde. Dit bleek toen ik op een gegeven moment de krant open sloeg en ineens een foto van mijn tekening bij zijn rouwadvertentie zag staan..  In eerste instantie schrok ik, maar toen kwam ineens het besef. Dit zijn persoonlijke schilderijen en dit is wat mijn kunst kan betekenen! Deze emotionele waarde in mijn werk koester ik.


Wat zijn de leuke kanten van jou werk? en wat de minder leuke kanten? Mijn werk is mijn passie en geeft mij een enorme vrijheid. Het voelt voor mij als zo’n grote rijkdom om elke dag met mijn creativiteit aan de slag te kunnen. Elke dag maak ik wel iets en hier geniet ik altijd enorm van. Het geeft zoveel energie en inspiratie dat ik eigenlijk geen minder leuke kanten kan benoemen. Of nou ja, eentje dan. Dat ik nu dus eigenlijk geen hobby meer heb en ik moeilijk met vrije tijd om kan gaan haha.


Waar haal jij je inspiratie vandaan? En wat doe je als je even geen inspiratie hebt? Mijn inspiratie haal ik uit mijn omgeving en uit het wandelen. In de rust van het wandelen en de natuur vind ik de ruimte waarin ideeën ‘oppoppen’. Ik laad dan helemaal op en kan nieuwe verbanden leggen wat zorgt voor nieuwe ideeën.

Jouw houtskooltekeningen zien er heel echt en realistisch uit. Prachtig hoe je ieder rimpeltje en detail terug ziet in de portretten. Is een portret favoriet voor jou om te schilderen? Portretten zijn zeker mijn favoriet, het fascineert mij wat een persoon een persoon maakt. Net die bepaalde oogopslag of dat ene rimpeltje, het kan zo’n verschil maken.

Ik hou van het persoonlijke en van het feit dat elk portret uniek en anders is. Hier raak ik nooit op uitgetekend.


Je last zelf je eigen lijsten in elkaar. Waar komt die stoere kant in jou vandaan? Ja klopt! Ik vind het belangrijk dat ik het hele proces van begin tot eind in eigen hand heb. Hierdoor ben ik vrijer in de keuzes die ik maak wat betreft formaat en materiaal en kan ik dus alle kanten op.

Deze stoere kant komt denk ik van het feit dat ik een boerendochter ben, ik ben op gegroeid als klein meisje met twee broers dus de stoere dingen deed ik al van kinds af aan en vond ik natuurlijk ook reuze interessant. Dit stoere en rauwe zit er nog altijd in en ben ik ook trots op!


Wat zijn jou toekomstdromen? Ik droom ervan om KUNSTBLOC verder uit te laten groeien zodat ik nog meer klanten over heel Nederland heb, daarnaast zou ik graag mijn eigen werk willen exposeren op een bijzondere locatie.

En mijn grootste toekomstdroom waar ik naar toe werk, is een mooi atelier met huis ergens in de natuur.


Welke tip zou jij meegeven aan iemand die graag kunstenaar/kunstenares wil worden? De zin die mij eindeloos motiveert geef ik graag door: ‘ I believe I can, I believe I will, I believe I know my dreams are real…’ Zo lang je maar in jezelf gelooft en de juiste mindset weet te gebruiken is echt alles mogelijk. Go for it!


Waar wordt jij echt gelukkig van? Creativiteit in de breedste zin van het woord.


Benieuwd naar meer blogs van Laidback Lifestyle, klik dan hier om naar de website van Laidback Lifestyle te gaan.

417 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page