top of page

'de boeren'

Bijgewerkt op: 11 feb. 2019


De portretserie ‘de Boeren’ is een serie van getekende karakteristieke portretten. Ze zijn rauw en puur.

In de portretten is een diepere laag voelbaar. De geknepen blikken van de boeren, turend, alsof ze door de kijker heen kijken.. Kijkend naar de toekomst. De rimpels verraden hun zorgen zal het goed komen met de oogst..? De veranderende weersomstandigheden, strenge regels vanuit de overheid, grote super marktketens en de consument die A zegt en B doet, dit alles maakt het hun steeds moeilijker..

De passie die ze ooit voelden, is die er nog? Hij verdwijnt steeds verder naar de achtergrond, de zorgen overheersen. Ik zie de boeren lopen over hun akkers, knielend naast hun gewassen. De liefde voor hun product is misschien nog wel groter dan voorheen. Ze zorgen voor hun gewassen met alles wat ze in zich hebben, maar het is enorm moeilijk om overeind te blijven..


Ik sta graag voor hen op, hun harde werken en passie fascineert mij. Deze boeren verdienen een podium, ze moeten gezien en vooral gehoord worden. Dit kan zo niet langer.


Vormgeving

Door het grote formaat zijn de portretten erg indringend, de heldere ogen kijken je aan. Maar kijken ook verder. Je wordt meegezogen in de blik van de boer.

De rafelige randen van de doeken geven een grillige sfeer, anders dan gebruikelijk, puur. Alles komt samen in deze portretten.


Foto’s

Voor de serie portretten heb ik bewust boeren gekozen uit mijn eigen omgeving. Elke keer weer wanneer ik over de polder wegen naar huis of mijn atelier fiets zie ik hen werken op het land. Hun dag stopt niet als mijn werk erop zit, ze gaan altijd door. Ik besloot spontaan op hen af te stappen om de foto’s voor mijn schilderijen te maken. Zo konden ze zich niet voorbereiden en vooral niet scheren of de werkelijkheid mooier maken dan die is. Hierdoor heb ik de boeren zo rauw en puur mogelijk kunnen vastleggen.


Voor deze serie ben ik begonnen met mijn vader, zijn ups en downs zie ik van dicht bij en hebben ook deels mij gevormd. Dit was voor mij een trigger om deze serie te gaan maken. Ik wilde dit graag vastleggen en naar buiten brengen zodat ook jij wanneer je je groenten koopt weet dat er een heel verhaal achter elk gewas schuil gaat..


'de Boeren op TV'

Van deze serie is ook een reportage gemaakt door omroep Flevoland, klik hier om deze te bekijken: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/163759/boeren-vereeuwigd-in-houtskool


Daarnaast was mijn serie 'de Boeren' ook te zien in de rubriek 'de Stip' bij het programma Koffietijd op RTL 4.

Terug kijken kan via deze link: https://www.koffietijd.nl/houtskool-portretten-de-stip

843 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page