Hoe komt een schilderij tot stand..

Bijgewerkt op: 20 jul 2018

Vaak krijg ik de vraag hoe ontstaat zo’n schilderij nou eigenlijk?


Het creëren van kunst bestaat uit een proces. Laat ik dit proces illustreren aan de hand van een bijzondere opdracht. Deze opdracht kwam van Femke Koenraads uit Leiden. Femke had een aantal schilderijen van mij bij iemand thuis gezien, waaronder de ‘Bohemian Woman’. Dit schilderij sprak haar enorm aan en ze besloot contact met mij te zoeken.


Femke belde mij en vertelde haar persoonlijke verhaal, over de mensen in haar omgeving die voor haar ontzettend belangrijk zijn. Deze mensen wilde ze graag symbolisch terug laten komen in het schilderij. Zodra iemand mij zo’n verhaal vertelt gaat bij mij alles al ratelen en komen er direct ideeën op. Nu dacht ik het zou gaaf zijn als elk sieraad zijn eigen verhaal vertelt over één van deze personen.


Van sieraden met een verhaal en het strand, naar een schilderij.


Voor mijn schilderijen maak ik altijd gebruik van foto’s, voor deze foto sprak ik met Femke af op het strand. De foto is voor mij altijd een soort schets. Zo schetste ik op deze foto de sieraden in andere vormen zodat ze aansloten bij het verhaal van Femke.