top of page

Hoe komt een schilderij tot stand..

Bijgewerkt op: 20 jul. 2018

Vaak krijg ik de vraag hoe ontstaat zo’n schilderij nou eigenlijk?


Het creëren van kunst bestaat uit een proces. Laat ik dit proces illustreren aan de hand van een bijzondere opdracht. Deze opdracht kwam van Femke Koenraads uit Leiden. Femke had een aantal schilderijen van mij bij iemand thuis gezien, waaronder de ‘Bohemian Woman’. Dit schilderij sprak haar enorm aan en ze besloot contact met mij te zoeken.


Femke belde mij en vertelde haar persoonlijke verhaal, over de mensen in haar omgeving die voor haar ontzettend belangrijk zijn. Deze mensen wilde ze graag symbolisch terug laten komen in het schilderij. Zodra iemand mij zo’n verhaal vertelt gaat bij mij alles al ratelen en komen er direct ideeën op. Nu dacht ik het zou gaaf zijn als elk sieraad zijn eigen verhaal vertelt over één van deze personen.


Van sieraden met een verhaal en het strand, naar een schilderij.


Voor mijn schilderijen maak ik altijd gebruik van foto’s, voor deze foto sprak ik met Femke af op het strand. De foto is voor mij altijd een soort schets. Zo schetste ik op deze foto de sieraden in andere vormen zodat ze aansloten bij het verhaal van Femke.


Na het nemen van de foto's gaat het proces verder in mijn atelier. Dit proces bestaat uit een aantal stappen.


  1. Foto bewerken

  2. Doek prepareren

  3. Tekenen

  4. Overdenken

  5. Lijst maken


Dit proces duurt de ene keer langer dan de andere keer. Na een aantal dagen had ik de tekening klaar, op zo’n moment neem ik altijd even afstand van het schilderij. Klopt alles? Voelt het goed? Toen het echt goed voelde heb ik het schilderij afgelakt.


En dan komt het spannendste moment..


Ik vind het altijd een bijzonder moment wanneer iemand voor het eerst zijn schilderij ziet. Femke was geraakt toen ze het schilderij zag. Dit vind ik altijd heel bijzonder, het toont echt de emotionele waarde in het schilderij!


Wil jij dit nou ook of ben je nieuwsgierig geworden wat ik voor jou kan doen? Neem dan contact met mij op!


316 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Pinterest Icon
bottom of page